مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟
مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟

مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟

مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟

غدد ها ی تیروئیدی در افراد درست در زیر تار های صوتی واقع شده است که به عنوان بخشی از غدد درون ریز به حساب می آید. همچنین هورمن های تیروئیدی در تنظیم متابولیسم بدن که کارش تنظیم کننده درجه حرارت ، وزن، کلسترول و سطح انرژی است نقس اساسی و مهمی را ایفا می کند.

هورمون های تیروئیدی از هورمون های تحریک کننده تیروئید (TSH)  تولید می شود. و از طریق غده ی هیپوفیز تنظیم می گردد. حال اگر غذه هیپوفیز در تولید هورمون های تحریک کننده تیروئید مشکل پیدا کند، می تواند عارضه هایی را در بدن افراد به وجود آورد. که گاه ممکن است بسیاری از عملکرد های بدن را کم کند و یا بیش از حد کند. که این بیماری را در علم پزشکی، کم کاری تیروئید و پر کاری تیروئید می نامند. در واقع کم کاری تیروئید سبب کمبود هورمون های تیروئیدی می شود. اما پر کاری تیروئیدی منجر به تولید بیش از حد هورمون های تیروئیدی در بدن می گردد.

تأثیر بارداری بر عملکرد تیروئید چگونه است؟

در طول بارداری تغییر هورمون ها می تواند تاثیر به سزایی را در سطح هورمون های تیروئیدی در بدن بگذارد. در سه ماه اول بارداری، hCG  یا هورمون های بارداری، می تواند تولید هورمون های تیروئیدی را افزایش دهد. بر همین اساس در طول بارداری سطح هورمون های استروژن افزایش می یابد. و همین امر باعث تولید هورمونی می شود که، به انتقال هورمون های تیروئیدی خون کمک می کند.

در سه ماه سوم بارداری حجم غده تیروئیدی در تار های صوتی 30 در صد افزایش می یابد. که این امر در تمامی خانم های باردار طبیعی است.

تغییر در عملکرد تیروئید نظیر خستگی یا ریزش مو و.. در خانم های باردار طبیعی و مشابه است. برهمین اساس توضیح و گزارش آزمایشات تیروئید در طی بارداری نسبت به خانم های دیگر کمی دشوار تر است. هورمون های تیروئیدی برای سلامت مغر و دستگاه عصبی جنین به خصوص در سه ماه اول که جنین در حال رشد است بسیار مهم و ضروری می باشد. زیرا جنین کاملا به تیروئید مادر متکی است. و هر گونه اختلال در هورمون های تیروئیدی در مادر را به خوبی حس می کند.

مطالعه بیشتر  میوم یا فیبروم چیست ؟

کم‌کاری تیروئید

نام دیگر کم کاری تیروئید هیپوتیروئیدیسم است که با کمبود هورمون های تیروئید به وجود می آید. در علم پزشکی به کمبود هورمون تیروئید (تیروکسین) می گوید. آمارها و تحقیقات به عمل آمده نشان داده است که، از میان 500 خانم باردار، تنها 2 نفر از آن ها دچار این عارضه می شوند. که این اختلال ها ناشی از بیماری هاشیموتو ( یک اختلال خود ایمنی است که منجر به التهاب غده تیروئیدی و اختلال در تولید هورمون ها می گردد.) بوده است.

سابقه خانوادگی در خانم های باردار در این زمینه بسیار حائز اهمیت است زیرا خانم هایی که سابقه ی خانوادگی دارند بیشتر دچار این اختلال می گردنند تا خانم های دیگر.

علائم کم کاری تیروئید چیست؟

مقداری از این علائم ها در طول دوران بارداری شایع و طبیعی است. ولی اگر از حد آن بیشتر باشد، حتما با پزشک متخصص زنان ونازایی مشورت کنید.

  • مشکلات پوستی.
  • احساس سرما.
  • درد و گرفتگی عضلات.
  • ریزش مو.
  • افزایش وزن بیش از حد طبیعی.
  • خستگی شدید.
  • از دست دادن حافظه.
  • یبوست.
  • تورم (به‌ویژه دست و پا).

عوارض کم‌کاری تیروئید

همین طور که در بالا ذکر شد هورمون های تیروئیدی برای دستگاه عصبی و مغزی جنین بسیار ضروری می باشد. بر همین اساس جنین هایی که در سه ماه اول بارداری دچار کمبود این هورمون ها می شوند، ممکن است در هنگام تولد، دچار مشکلات پیشرفته ی عصبی می شوند. به همین دلیل اختلال و کم کاری در هورمون های تیروئیدی می تواند به مرور زمان منجر به عوارضی نظیر:

  • وزن کم هنگام تولد.
  • سقط جنین.
  • زایمان زودرس.
  • کم‌خونی.
  • عقب‌ماندگی‌های ذهنی در کودک.
  • پره اکلامپسی که درواقع مسمومیت حاملکی همراه با فشار خون شدید.
  • مرده‌زایی.
  • به ندرت دچار نارسایی احتقانی قلب گردد.

تشخیص کم‌کاری تیروئید

درخواست آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌های تیروئیدی TSH و T4.

مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟

مشکلات تیروئید چه تاثیری بر باروری زنان دارد؟

درمان کم‌کاری تیروئید

پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان کم کاری تیروئید ابتدا یک هورمون مصنوعی به نام لِوُتیروکسین را تجویز می کند. مصرف این دارو در طول دوران بارداری هیچ گونه عوارضی ندارد و برای شما و جنینتان بسیار ضروری می باشد. برای مشخص کردن دوز این دارو باید به یک متخصص و پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر  راه های درمان کیست تخمدان

همچنین خانم ها باید بعد از بارداری و در طول دوران بارداری به مدت 6 تا 8 هفته به صورت منظم برای تایین دوز دارو نیاز است که به متخصص زنان مراجعه نمایید.

علاوه بر دارو خانم های باردار باید از رژیم های غذایی مناسبی نظیر غذاهای دریایی، نمک ید دار و مکمل مولتی‌ویتامین پری‌ناتال به صورت منظم در طول دوران بارداری و حتی بعد از آن مصرف کند.

پرکاری تیرویید

در علم پزشکی نام دیگر پرکاری تیروئید را هیپرتیروئیدیسم می نامند. که پرکاری تیروئید منجر که تولید بیش از حد هورمون های تیروئیدی در تار های صوتی می شود. و بر اساس تحقیقات و آمار های به عمل آمده، از میان 500 خانم باردار، تنها یک نفر از آن ها دچار این عارضه می گردند. که این اختلال ها ناشی از بیماری گریوز  Graves بوده است. بیماری گریوز، یک اختلال خود ایمنی در مادران باردار است. که در آن دستگاه ایمنی و آنتی بادی که نام علمی آن ایمونوگلوبولین تحریک کننده تیروئید (TSI)  است، می تواند تولید هورمون های تیروئید خانم ها را افزایش دهد. در بعضی مواقع ممکن است پرکاری تیروئید در خانم ها ی باردار نیز همراه با تهوع و استفراغ باشد. زیرا به دلیل افزایش هورمون ها این حالات بسیار زیاد است. اما اگر پر کاری تیروئید به دلیل سابقه بیماری گریوز باشد، به دلیل این که این عارضه یک بیماری خود ایمنی است، در سه ماه اول و دوم بارداری این پر کاری بسیار کاهش و بهبود می یابد.

علایم پرکاری تیروئید

علائم هایی نظیر:

  • عصبیت.
  • مشکل خواب.
  • تهوع یا استفراغ شدید.
  • کاهش وزن کم‌تر از حد معمول بارداری.
  • افزایش وزن کم‌تر از حد معمول بارداری.
  • ضربان قلب نامنظم.
  • ضربان قلب افزایش ‌یافته.

عوارض پرکاری تیروئید

پرکاری تیرروئید نیز مانند کم کاری تیروئید هم برای خانم های باردار و هم جنین عوارض های خطرناکی دارد که باید حتما برای درمان به پزشک متخصص زنان و نازایی مراجعه فرمایید. این عوارض ها نظیر:

  • وزن کم هنگام تولد.
  • پره اکلامپسی.
  • سقط جنین.
  • زایمان زودرس.
  • نارسایی احتقانی قلب.
مطالعه بیشتر  چربی خون در بارداری و آی وی اف

تشخیص پرکاری تیروئید

درخواست آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌های تیروئیدی TSH و T4 و T3.

درمان پرکاری تیروئید

اگر پرکاری تیروئید در خانم ها خفیف باشد نیاز  به درمان نخواهد بود اما اگر شدید بود، پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان پر کاری تیروئید ابتدا یک داروی ضد تیروئیدی نظیر پروپیل‌تیوراسیل (PTU)  را با دوز کم در سه ماه ی اول بارداری، برای خانم های باردار تجویز می کند. پزشکان در سه ماه دوم بارداری به جای تجویز دارو پروپیل‌تیوراسیل (PTU)  به دلیل  سمیت کبدی، از دارو هایی نظیر متی مازول (با نام‌های تجاری Tapazole و Northyx) تجویز می کند. بنابر این در طول دوران بارداری و یا حتی بعد از آن خانم ها باید به صورت مداوم با پزشک زنان و زایمان در ارتباط باشند. گاه آن قدر پر کاری افزایش می یابد که دیگر تجویز دارویی ماثر نمی باشد. در این صورت باید زیر نظر پزشک با انجام عمل جراحی تمامی تیروئید را حذف و این بین ببرند.

بهترین دکتر زنان در سعادت آباد

اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که دچار اختلالات هورمون تیروئیدی چه کم کار و چه پر کار شده اید، می توانید برای تشخیص دقیق این مسئله نزد دکتر های متخصص رفته و با انجام آزمایش هایی نظیر TSH و T4 و T3 و همچنین TSH و T4 از مشکل خود مطلع شده. وهر چه سریعتر مراحل درمان را آغاز کنید. برای انجام این ازمایش شما می توانید به دکتر های متخصص همانند خانم دکتر الهام پور مطرود مراجعه کرده. و پس از انجام معاینات لازم مورد درمان قرار بگیرید. مطب ایشان واقع در سعادت آباد است. برای مراجعه حضوری به مطب  داخل سایت در قسمت تماس باما می توانید. اقدام به دریافت نوبت کرده یا از طریق نوبت دهی اینترنتی نوبت خود را دریافت نمایید.

———————————————————–

راه های ارتباطی با دکتر الهام پور مطرود

پیج اینستاگرام دکتر الهام پور مطرود

کانال آپارات دکتر الهام پور مطرود

کانال نماشا دکتر الهام پور مطرود

———————————————————–

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نه − یک =